Sunday, July 13, 2014

How to prepare a stock for easy cooking? Ramadhan entry.

Posted by Unknown | 11:38 AM Categories:
Susulan entry sebelum ini, mama snap a few pictures kerja-kerja mama didapur selama 1 jam preparation stock 2 minggu ramadhan. May be this can be a shared idea to all...

Beli bahan basah untuk seminggu dua. siang siap-siap dan asingkan seafood, ayam dsb.
Kupas bawang merah dan bawang putih. Kalau malas kupas suruh en. suami. kalau dia pun malas, beli yang dah siap kupas (ongkos sket).
Blend dan simpan dalam chiller. Same to cili kering. Tapi saya penggemar cili kering seberang takir, simpan stok banyak-banyak yang dah siap.
Beli sayur yang tahan lama dan boleh simpan dalam peti ais.
Potong siap-siap. Selain boleh masak untuk juadah berbuka, boleh juga prepare makan untuk bekal anak.
Siap semua, pack ikut jenis sayur.
 Simpan dalam feezer.
Hmmm penuh stok untuk 3 serangkai (pak mak anak)
Prepare jus buah. Puasa dimusim panas elok minum jus. Jus buah original tahan 2-3 hari je. Beli la kordial ribena, oren dsb as backup.
Simpan dalam peti ais. Oh sebelum ramadan juga mama mengemas peti ais.Penuh ok bila nak masukkan stok segala bagai. 
Mama juga order stok supplement kegemaran mama yang dah nak habis. ESP wajib ada sepanjang masa. Memberi tenaga sepanjang Ramadan ini Insyaallah...
Mama perlu bertenaga sebab rumah perlu sentiasa kemas. Lantai perlu sentiasa licin berkilat.
Sebab ada bayi yang dah pandai ber-eksperimen.
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube