Saturday, September 6, 2014

Sardin boiled porridge (no blend)

Posted by Unknown | 10:58 AM Categories:

Resepi:
  1. Masak bubur nasi. Boleh campur dengan apa-apa bahan yang ibu suka. Saya campur dengan sebiji bawang putih (sebab Adam selsema) bersama kismis dan/atau kurma serta fish stock. Saya masak malam sebelum tidur sebab guna slow cooker.
  2. Rebus 2 ketul ikan sardin (kecil). (Kalau nak senang, rebus banyak-banyak buat stok. Boleh ambil air rebusan buat fish stock. Esok pagi bila nak prepare bekal, keluarkan dari chiller dan rebus sekali lagi bagi panas. Rebus guna air yang dah masak. So tak perlu rebus lama.)
  3. Kupas dan ambil isi ikan.
  4. Gaulkan bersama bubur nasi yang sudah masak.
Preparing fish dishes tak sama dengan prepare ayam atau daging. Sebab, ibu kena berhati-hati dengan tulang ikan. For this moment ini kaedah yang terfikir oleh saya... Adam pun suka makan ikan nampaknya. Buat macam ni rasa ikan tu naik lebih.
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube