Sunday, March 8, 2015

Resepi Roti Gebus MamaYana

Posted by Unknown | 5:22 PM Categories:
Bahan:
  • 2 sudu besar gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 paket yis mauripan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 2 sudu marjerin
Cara:
  1. Campurkan gula halus + susu pekat + esen vanila bersama sedikit air. Kacau sehingga gula larut. Masukkan yis dan biarkan sehingga naik buih (10-15 minit).
  2. Asingkan kuning telur dan putih telur dalam bekas yang berlainan.
  3. Campurkan tepung gandum + putih telur ke dalam campuran yis tadi.Tepung gandum dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga doh tersebut tidak melekat. 
  4. Bila yakin doh tidak melekat, uli di atas papan seperti membasuh baju. Masa tu baru campurkan marjerin sedikit demi sedikit. Kemudian biarkan selama 45 minit - 1 jam untuk doh tersebut naik.
  5. Cubit doh menjadi bulatan seperti syiling 50 sen. Masukkan dalam bekas dan biarkan sehingga naik (45 minit - 1 jam). Boleh lapik kain basah yang bersih di atas bekas doh atau letakkan plastik bersih atasnya.
  6. Sapukan kuning telur di atas adunan roti yang dah naik dan bersedia untuk dibakar 180 degree selama 10 -15 minit.
Kalau anda mampu, beli breadmaker lagi senang. Saya rasa belum mampu nak beli breadmaker memandangkan diri ini baru je nak belajar... Bukan masak selalu pon. Hehehe. So, saya buat tutorial uli secara manual. :) Gambar ni illustrate how I prepare the doh.

Yis yang dicampur tu nampak berbuih. So boleh digaul bersama tepung.
 Gaul bagi nampak gebu begini. 
Gaul lagi dengan tepung sikit demi sedikit.
Campur tepung lagi... dan lagi...
Sehingga tidak melekat. Dan boleh dipindahkan ke papan untuk menguli / menumbuk/ membasuh.
Sehingga hasilnya begini comel.
Jangan lupa tambah marjerin seikit demi sedikit.
Bila doh naik 2x ganda, tumbuk sikit doh itu dan bentukkanlah roti anda seperti begini.
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube