- Bersihkan ikan (kat sini mama guna ikan tongkol kecik.)
- Masukkan air, ikan, bawang merah, daun saderi dan (lain-lain bahan yang ibu-ibu confident nak letak untuk menambah kesedapan stok ikan).
- Rebus sampai naik bau (atau dalam 1 jam).
- Sejukkan.
- Tapis first layer untuk asingkan ikan dan bahan-bahan rebusan tadi.
- Dah dapat stok ikan, tuang dan tapis ke dalam ice cube.
- Simpan dalam freezer bila sejuk.
Abaikan ikan yang tak berapa comel itu. Gigih mama kau cuci okay.
Fish stock in the cube ready to freezzzz.
Hasil ikan rebus tadi mama taruk garam dan kunyit, simpan petang ni goreng untuk berbuka. Mama belum confident nak bagi ikan to Adam sebab Adam baru 7m... Kalau ikut rules pemakanan bayi, 10m baru boleh bagi ikan. Sebab, ikan ada merkuri so takut usus anak belum ready to digest. Mama saja introduce fish stock dulu to Adam sebab mama tengok since Adam makan ayam, kulit dia macam ada bintat sikit. Afraid alergi. so sebab tu sekarang stop ayam and intro ikan. Later kalau stok ikan dah lulus mama intro stok daging pula....